papptak

Hur länge håller papptak?

Hur länge håller papptak?

editorial

Dagens moderna papptak har bra hållbarhet. De håller visserligen fortfarande inte lika länge som ett tak av tegel eller plåt, men priset är desto bättre. Generellt brukar man säga att ett papptak håller i minst trettio år, men det förutsätter att man har skött underhåll som man ska. Taket kan exempelvis behöva tvättas om det börjar växa mossa på det. Annars riskerar man att taket åldras i förtid. Men man kan också drabbas av fuktskador i undertaket eftersom mossa binder fukt.

Takpapp är känsligt för tryck och det gäller att takstegar monteras korrekt för att inte orsaka hål eller förslitningar i takpappen. Skulle det gå hål i takpappen, eller om den skulle släppa i någon skarv, måste man genast lappa och laga taket. Att laga ett papptak är både enkelt och billigt. Många klarar till och med själva att laga sitt papptak. Men då materialet är följsamt och lättarbetat kostar det heller inte särskilt mycket att anlita en takläggare för att göra jobbet.

 

papptak

Takpapp i olika kulörer

Många som bygger nytt och i lite mer modern arkitektur väljer ofta papptak för att det är stilrent och snyggt. Men även äldre hus kan klä i ett papptak, särskilt om man väljer takpapp i någon av kulörerna tegelrött eller grönt. Annars är det vanligt att man lägger papptak på sommarhus, garage och förrådsbyggnader. 

Takmaterial som exempelvis tegel eller plåt går bara att lägga om taket har en viss lutning, eftersom materialen annars inte klarar att leda bort regnvatten. Men så är inte fallet med takpapp då det inte alls påverkas av takets lutning. Därför är takpapp ett av få material som går att lägga på helt platta tak. Vill man lägga ett papptak ska man ta hjälp av en professionell takläggare. Men var noga med att välja en takläggare som använder sig av takpapp av bra kvalitet.

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://din-eshop.se/

https://ehandels-bloggen.se/

https://ehandelsbutiker.se/

https://handelssajter.se/

https://hobbyshopping.se/

https://meshop.se/

https://min-ehandel.se/

https://shoppinginspiration.se/

https://svensk-webbhandel.se/

https://webb-butiker.se/

https://webb-handel.se/

https://webbshop-nytt.se/