Jeansens storartade början

Demin finns i alla möjliga varianter och går att använda i de flesta klädesplagg. Men vanligast är väl ändå jeansbyxan. Denna otroligt snygga byxa som går att använda i de allra flesta lägen. Det finns även en stor variation på modeller och färger. Många har säkert hört historien om jeansen, men jag drar den ändå för dig.

Skräddaren Jacob Davis fick en beställning ifrån en skogsarbetare i Nevada mot slutet av 1800-talet. Mannen ville ha ett par slitstarka byxor som han kunde använda i sitt arbete. Davis tillverkade då ett par nitbeklädda byxor av materialet demin. Byxan lovordades och Jacob Davis såg en chans till att få den massproducerad. Textilfabriken Levi Strauss tog sig an den uppgiften och plötsligt blev jeansbyxan populär bland både arbetarklassen och cowboys. Men det kom att gå en bra tid innan byxorna blev riktigt moderna.

Idag har de allra flesta ett par jeans i sin garderob, vilket undertrycker dess fördelar och bekvämlighet. Idag kan vi även välja och vraka bland en rad olika modeller, allt för att de ska passa just vår kropp och vårt syfte med jeansen. Det finns slitstarka tjocka jeans som fungerar bra att arbeta utomhus i. Det finns stretch jeans som sitter snyggt kring kroppen och ger en känsla av rörelsefrihet. Vi har jeans som framhäver vår figur på ett smickrande sätt och det finns även dekorerade jeans som hjälper oss att uttrycka vår stil. Variationerna är oändliga. När byxan används och sköts om på rätt sätt är de även hållbara en lång lång tid framöver.

Det finns till och med jeansbyxor som hållit sig så bra att de kunnat gå i arv ifrån far till son eller mor till dotter. Modet på byxan varierar, men förr eller senare kommer det tillbaka. Jag glömmer aldrig glädjen i slutet av 90-talet då jag fick ärva min mammas gamla V-jeans ifrån 70-talet. Minns ni dem?