Städer. Dessa fulvackra konstruktioner i betong som är lika förtrollande som de ibland kan vara anskrämliga och skrämmande. En sak är i varje fall säker: Man bor och åker inte till staden för att känna sig avslappnad. Istället handlar det om att få energi och känna livet rusa igenom blodomloppet.

Tjänsterna som håller igång staden

Det viktiga är förstås att balansera upp det hela med vistelse i det gröna och betongfria. Vi människor har trots allt spenderat huvuddelen av våra liv ute i grönskan och det är också där vi på många sätt finner oss själva igen. För staden i all ära, den har helt klart sina fördelar, men frågan är om det i längden är ett hållbart sätt för oss människor att leva på.

Kanske kommer våra framfäder (det borde väl vara motsatsord till “förfäder”?) att en dag undra vad vi höll på med. Varför skulle vi leva staplade på varandra, mitt bland avgaser och stress? 
Hur det än må bli med den profetian så är det tur att det finns så många som får livet att gå ihop i staden. Allt från sjukvården till effektivt klotterskydd i Lund som ser till att fasader och ytor hålls rena och fina. För det finns få saker som är lika trista som nedskräpning och klotter. 

Dock måste man som sagt ta sig ut i det gröna då och då. Bara andras frisk luft och höra tystnaden fylla varenda vrå.
Låter det stressande? Då kan det vara en indikation på stadssyndromet – att du har vant dig vid stadens höga puls och inte längre kan varva ned utan att det faktiskt gör dig stressad och ängslig.

Om så är fallet är det bara att återinföra grönskan i små steg. Ta en promenad i en park. Trappa sedan upp behandlingen till att gå i en stadsnära sko. Med tiden kommer du utan problem att kunna hantera landsbygden och lugnet där.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *