Prostatabesvär kan behandlas

Att lida av prostatabesvär är något ganska vanligt för män som börjar komma upp i ålder.

En förstorad prostata behöver inte alltid betyda att du har ett allvarligt problem. Givetvis bör du alltid konsultera en läkare för att undersöka problemet närmare men i de flesta fall kan prostatabesvär behandlas med olika läkemedel. Idag finns det även studier på att vissa naturmedel kan hjälpa vid en sådan behandling. Extrakt från solmogna tomater anses ha en positiv effekt vid prostatabesvär. Detsamma gäller också för andra växtbaserade läkemedel som kan hjälpa vid urineringsbesvär. Självklart ska du även använda vanlig medicin om en sådan föreskrivs av din läkare.

 

 

Vad kännetecknar prostatabesvär?

Vad kännetecknar ett prostatabesvär och när behöver du egentligen få en prostatabehandling?

Prostatakörteln hos män kan börja växa redan vid 30-årsåldern. Många får en mer förstorad prostata ju äldre de blir. Det är just den förstoringen som kan orsaka olika typer av besvär. Prostatan trycker ihop urinröret och det gör att man får svårare att kissa. En prostataförstoring kan även vara farlig om den är orsakad av cancer, och därför bör man alltid undersöka det innan man går vidare till en passande behandling. Vid besvär med prostatan, besök en läkare, en specialist som kan föreskriva en behandling för dig.

 

Olika prostatabesvär – olika behandlingar

Egentligen finns det två olika sorters prostatabesvär. Det ena kallas irritativa besvär och det andra kallas obstruktiva besvär. Ett irritativt besvär är när patienten kissar ofta under en och samma dag och dessutom behöver besöka toaletten flera gånger under natten. Män med irritativa besvär känner sig oftast kissnödiga. Lider en man av ett obstruktivt besvär upplever han oftast att urinen har svårt att komma ut.  De irritativa och obstruktiva besvären behandlas med olika läkemedel. Vilket som passar bäst är det upp till läkaren att bestämma. Som sagt, det är bäst att rådfråga en specialist.