I den självbiografiska romanen Wittgensteins brorson berättar den österrikiske författaren Thomas Bernhard om när han tilldelas ett pris av Vetenskapsakademien för sin författargärning. Den neurotiska Bernhard får en fix idé om att han under ceremonin måste uppträda i ny kostym, och köper således en ny gråsvart kostym, som dessvärre visar sig vara för trång. Detta är dock det minsta av Bernhards problem – hela prisceremonin blir ett fiasko. Prisutdelarna visar sig vara helt obekanta med hans författarskap och presenterar honom som holländare och författare av äventyrsromaner. Dessutom råkar Bernhard i sitt tacktal förolämpa hela den församlade Wienska eliten.

 

 

Kanske kostymuthyrning vore att föredra

I sviterna av förnedringen, ännu upprörd, stormar Bernhard efter prisutdelningen tillbaks till kostymaffären och begär att få byta sin trånga kostym till en som passar. Det vettskrämda affärsbiträdet låter honom byta utan att göra något väsen. Den förnuftiga läsaren, däremot, undrar stillsamt om det inte hade varit bättre om Bernhard från första början gått till en kostymuthyrning i stället för att trakassera biträdet på konfektionsaffären på Kohlmarkt. Hade Bernhard varit Stockholmsbo i stället för Wienare kunde han exempelvis ha uppsökt en viss ateljé med mångårig erfarenhet av kostymuthyrning i Stockholm.

 

Bara fantasin sätter gränserna

Människor med festligare sinnelag än Bernhard, vars fantasi når längre än till en svartgrå kostym, kan glädjas åt att de genom att ta hjälp av en kostymuthyrning kan ikläda sig alla möjliga dräkter, roller och epoker – alltifrån 1920-talsslirare till 1700-talsaristokrat. Ytterligare är en stor fördel med kostymuthyrning att man slipper göra Bernhards misstag – genom att måttbeställa sin dräkt går det att säkra en korrekt passform, så att man bekvämt kan njuta av festligheterna av vilket slag de än må vara: maskeradbal, bröllop, eller teaterpremiär.  Det finns inga ursäkter – en ateljé som denna, som sytt byxor till en elefant (!), kan garanterat skruda också dig enligt konstens alla regler.