Känslan av att köra en sportbil är coolt för många. Tyvärr har man väl sällan ekonomi till att verkligen köpa en sportbil, även om drömmen finns. Med coilovers behöver du inte byta bil för att göra det. Du kan få bilen att se strömlinjeformad ut, få en lägre tyngdpunkt och faktiskt sänka bilen med upp till 120 mm. Med justerbara nedre infästningar kan du åka riktigt lågt. Dessutom går det åt mindre bränsle, eftersom luftmotstånd och turbulens minskar. Billiga coilovers är ett bra alternativ till en dyr sportbil, men du får samma känsla. 

 

 

Coilovers är ställbara fjäderben

Man kan väl beskriva coilovers som en sorts ställbara fjäderben, en kombination av fjäder och stötdämpare. Du väljer en variant som passar både ditt bilmärke och din plånbok, för de finns i både enklare och mer påkostade utföranden. Med en lägre tyngdpunkt på bilen får man ett stadigare väggrepp, så för den bilintresserade kan det vara en intressant detalj i utrustningen att köpa coilovers. Man får en precis fjädring på chassit. Man kan ställa in bilens dämpning allt efter underlagets hårdhet. Man kan också ställa in höjden beroende på om man kör på slaskigt underlag, ojämn väg eller en slät körbana. På så sätt bestämmer man själv bilens köregenskaper, och kan justera allt efter behov.

 

 

Axeltrycket är viktigt

Du måste välja dina coilovers så att de är anpassade till till bilens axeltryck. Vid besiktning av bilen ska du ta med TÜV-certifikatet, som visar att utrustningen är godkänd. När du köper coilovers kan du också köpa topplagringar, fjäderbensstag, luftfilter och väghållningssatser, så du kan vara helt uppdaterad med utrustning från samma leverantör. Tycker man att utseendet är viktigt och vill ha en fin prestanda dessutom, är det enkelt att fixa det med coilovers. Att man dessutom kan spara in på bränsle, eftersom det går åt mindre, är en välkommen bonus.