Vad är det som skapar ett land? Eller kanske är en bättre fråga: Vad är det som skapar en kultur?
Naturligtvis är det många faktorer som spelar in. Det handlar om klimatet i landet i fråga, om de traditioner som har växt fram och om den stolthet som människorna känner över dessa traditioner.

Trots allt handlar det om att förvalta det som ett långt antal generationer innan oss har skapat – de förutsättningar för den bekvämlighet som vi själva lever i idag.

Jag är mitt land och mer

Kanske är detta inte något som vi – tyvärr – reflekterar över om vi aldrig har lämnat vårt hemland för en längre tid. Har du däremot någon gång vistats en längre tid utomlands blir det tydligt vad som är din kultur. För plötsligt blir din svenskhet, vilket vi talar om i just detta fall, väldigt uppengar inför de andra kulturer som vi stöter på.

Det handlar kanske mest uppenbart om beteende. Det svenska, och nordiska, försiktigheten får ofta möta en mer direkt kommunikation när vi vår lämnar Skandinaviens trygga hamn. 

Utomlands tenderar det många gånger att vara lite, eller mycket, buffligare ute i samhället. Det är en intressant upplevelse, och kanske också viktig för oss nordbor som tenderar att vara konflikträdda – ibland in absurdum.

Det handlar även om enkla saker som maten som vi är uppväxta med. Har du inte ätit klassisk husmanskost, som den som serveras på https://www.restauranghubertus.se/, på länge så kommer du snart att sukta efter sådant som du kanske inte ens var särskilt sugen på när du befann dig i Sverige.

För när vi är utomlands blir allt det där som vi har hemma mer värt för oss.

Någonstans är vi alltid det vi kommer ifrån. Kanske definierar det inte oss lika tydligt i alla lägen, och ibland vill vi kanske till och med fly ifrån den där grunden. Om vi istället omfamnar den och kombinerar med det nya – då är vi något riktigt stort på spåren.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *