marinkikare

Säkert båtliv

image

Solen letar sig fram mer och mer, det droppar från snön på taken och temperaturen letar sig äntligen upp över nollan. Den efterlängtade våren är på gång och man börjar drömma om att ge sig ut på vattnet. Man kanske tittar till båten som varit på vintervila och börjar göra den redo för härliga dagar och nätter på havet, älven eller sjön.

Viktigt är också att man kontrollerar att man har rätt utrustning i båten. En bra båtkikare är en viktig del av båtutrustningen och ökar säkerheten ombord. Kikaren har varit navigatörens bästa vän i många hundra år, trots att man idag har många hjälpmedel för att hitta rätt ute på vattnet så är den fortfarande ett måste ombord på båten. Ofta kan man se ”något” men är osäker på vad det är. Med hjälp av sju gånger förstoring så blir det inget problem. Vid gryning/skymning och i mörker kommer ofta en kikare till stor användning och det blir därför viktigt med ett så stort ljusgenomsläpp som möjligt, som t.ex. med en 50-56mm lins. En 7x förstoring är rekommenderad då det kan vara svårt att hålla en högre förstoring stabilt i sjögång. En annan viktig egenskap man vill ha hos sin marinkikare är att den är kvävefylld, vilket gör den 100% vattentät och imfri.

Båtkikare finns i många olika utseenden, storlekar och prisklasser. Var och en med sina fördelar, så välj en som passar dina behov bäst. Några saker att ta hänsyn till när du väljer din nästa kikare är pris, hanterbarhet (att den är smidig och lätt att hantera), skärpa (optisk kvalitet på nära och långt håll), Kantoskärpa (Den optiska kvaliteten i utkanten av synfältet), Sfärisk aberration (ger en oskärpa då ljuset bryts olika mycket i olika delar av linsen), Kromatisk aberration (ett optiskt problem som ger fel i färggivningen och visar sig ofta som skuggor i anslutning till skarpa kontraster), ljusstyrka (hur bra man ser i svagt ljus) och synfält (hur stort synfält man får genom kikarlinsen).