I vårt land har vi en lång tradition av sidohängda fönster och de kan återfinnas på både sekelskiftesbyggnader, slott och kojor. Men också på mer moderna byggnader med endast ett fåtal år på nacken. 

Det som gör att man kan hitta sidohängda fönster på både äldre och mer moderna fastigheter är den stora variationsmöjligheten. Fönstren går att få i en, två, tre eller flera fönsterbågar, även liggande. Så att de passar arkitektur och stil på huset. Det går även att få sidohängda fönster med spröjs, i samma stil som på gamla sekelskifteshus. 

Ett sidohängt fönster öppnas utåt, vilket underlättar mycket eftersom man slipper plocka bort blommor och annat på fönsterbrädan när man vill vädra. Det gör också att man enklare kan placera ett bord framför fönstret, och man slipper även tänka på att sätta upp gardiner som fungerar med ett fönster som går inåt. 

 

 

Fönster av bra trä och lågt u-värde

Ska man investera i nya sidohängda fönster är det viktigt att man väljer fönster som är anpassade för vårt nordiska klimat med lång höst och vinter. Fönstren ska vara av segt virke av bra kvalitet och även ha fönsterglas med lågt u-värde. På så vis kan man göra en stor energibesparing och få igen kostnaden för fönstren relativt snabbt. Träfönster av god kvalitet har också väldigt lång livslängd så länge man underhåller dem som man ska.

Det finns även sidohängda fönster med aluminiumbeklädnad på utsidan. Aluminiumet går att få i vilken färg som helst och skyddar träet och gör att fönstren blir näst intill underhållsfria. Sådana fönster kan passa särskilt bra i en större hyresfastighet eller bostadsrättsförening. 

Vill man sätta in nya sidohängda fönster kan det vara bra att ta in ett kostnadsförslag från några olika fönstertillverkare för att först jämföra priser. Men det är viktigt att också se till kvalitet och u-värde.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *