geoteknisk undersökning

Undvik en katastrof genom en geoteknisk undersökning

Undvik en katastrof genom en geoteknisk undersökning

Nu ska du få höra om ett scenario som vore riktigt tråkigt. Föreställ dig att du är på väg att bygga ditt drömhus. Du har sett ut en tomt och ett läge som tycks passa som handen i handsken. Sagt och gjort, nu är det bestämt. Spadarna sätter igång, murarna aktiveras och alla som har en del i byggarbetet skrider till verket. Men halvvägs in i bygget händer det som inte får hända. Marken gör att strukturen ger vika och huset börjar sjunka rakt ned i jorden.

Vilken katastrof. En fullständig mardröm. Men ingenting av det här hade behövt hända. Faktum är att det inte skulle ha hänt heller. Innan bygget satte igång borde du ha låtit utföra en geoteknisk undersökning. En sådan hade gett svar på hur det egentligen stod till med markförutsättningarna. Det räcker liksom inte att du tycker att “det ser bra ut”. Det ska tas prover, testas och göras expertutlåtande innan du sätter igång med själva bygget.

 

geoteknisk undersökning

 

Måste göras innan bygget

En geoteknisk undersökning är ett måste innan du börjar bygga. Anledningen till att kraven är så hårda är helt enkelt på grund av att ett sådant scenario som beskrevs inledningsvis inte ska få lov att ske. Det är som sagt en katastrof för alla inblandade. Ännu värre hade det förstås varit om marken hade visat sig vara opålitlig när ni väl hade flyttat in. Tänk om allting hade rasat ihop medan ni låg och sov?

Ofta är dock inte katastrofen så plötslig och dramatisk. Den kan ta längre tid. Poängen är att den hela tiden är inom räckhåll. Om du inte anlitat en expert som till exempel kunde svara på hur jordlagerföljden eller jorddjupet såg ut. Det är viktigt för att dra slutsatser om marken kommer att klara det tryck som byggnaden kommer att påfresta den med.