sälja guld

Vad vill du göra?

image

 

De flesta har nog vid det här laget hört talas om städproffset Marie Kondo (om du inte har- kolla in hennes serie på Netflix). De flesta vet att Kondo förespråkar att vi enbart ska vara omgivna av föremål, kläder och möbler som gör oss lyckliga (eller, som hon uttrycker det; ”makes you spark”). Det är egentligen en helt rimligt sägning och innebörden är så pass lättillgänglig för allmänheten att den skapat utrensnings- och städ-mani hos (även om jag gissar att inte bara är hos oss) svenska folket. Vi vill bara vara omgivna av de saker som vi faktiskt älskar. När du  så har gått igenom garderoben, köksskåpen och badrumshyllorna och rensat, rensat, rensat och känner dig klar, så har du faktiskt en liten plats till att gå igenom. Smyckes-skrinet.

Smycken är ofta väldigt känslosamt laddade och har högt affektionsvärde, varför vi sällan eller aldrig går igenom de där klenoderna, trots att vi aldrig (aldrig!) använder den där konfirmationsringen som vi fick av en gammal faster 1982. Den har dessutom alltid varit för liten… nej nu raljerar jag, men ni förstår min poäng. Smyckes-skrinet är faktiskt en liten skattkista, som om du kan släppa på nostalgin lite (och lita på att fastern finns inom dig ändå, fastän ringen inte ligger i ett skrin i din underklädes-låda) kan omvandlas till rena kontanter. Detta om du äger smycken av guld, silver, vitt guld eller med äkta ädelstenar. Är du osäker – rådgör med en professionell. Antingen hos en guldsmed eller hos en pantbank. Att sälja guld kan, om omständigheterna ungefärligt liknar det scenario jag skissat fram ovan, göra dig lättare i sinnet samtidigt som plånboken blir tyngre. 

Har du smycken som du tvekar på att göra dig av med på grund av affektionsvärdet? Ett litet råd: gäller det två stycken – behåll. Gäller det tjugotvå artefakter – sälj av i alla fall några!