Vatten är viktigast av allt
Det är svårt att överskatta vikten av vatten. Det är vårt viktigaste livsmedel men också centralt på många andra sätt. I snitt använder en svensk mellan 150 och 200 liter vatten varje dag. Förutom att dricka det och laga mat, behöver vi diska, tvätta och hålla oss rena. Att ha vatten som är rikt på kalk eller järn kan förstöra våra maskiner, men det är förstås ett större problem om vi blir sjuka av det. Kanske behöver du göra en analys av kvaliteten? Bor du på landet kan exempelvis E.coli-bakterier ta sig in i din brunn. Kontakta vattenrening norrtälje för att boka in en expert.
Gör regelbunda kontroller
Om någon i familjen blir magsjuk kan det vara en bra idé att undersöka vattenkvaliteten, men även utfällningar som bly eller radon kan skapa problem för hälsan på sikt. Det är lagom att undersöka sin brunn vart tredje år, gärna oftare om det finns småbarn i hushållet. Ett otrevligt inslag är exempelvis nitrit, som hittas ibland i djupa brunnar där det är dålig syresättning på vattnet. Om det är höga halter är det inte lämpligt att barn under ett års ålder dricker det. Järnrikt vatten kan sätta igen rören och missfärga tvätten.
Åldern tar ut sin rätt
Har du ett gammalt torp eller äldre hus, kan det ibland vara bäst att gräva en ny brunn eller ansluta till det kommunala nätet. Ibland är inte förutsättningarna de bästa för en reparation helt enkelt. Bättre att börja om från början. Lär dig se tecknen på att något är fel; kommer inget vatten ur kranen? Kolla motorskyddet för pumpen, för att avgöra om det är fel på den eller om det är brist på vatten. Om pumpen slår av och på kan det vara hydropress/hydrofor som behöver bytas ut. Den är behållare för det uppumpade vattnet.